De Amerikaanse soldaat Bowe Bergdahl die zaterdag na vijf jaar gevangenschap in Afghanistan vrijkwam, had mogelijk al eerder bevrijd kunnen worden. Het risico werd echter te groot geacht, omdat Bergdahl een deserteur zou zijn.

Dat meldt The Washington Times dinsdag.

Sergeant Bergdahl werd vijf jaar gevangen gehouden door de Afghaanse Taliban. Zaterdag werd hij vrijgelaten, in ruil voor vijf gevangenen uit Guantanamo Bay.

In de Amerikaanse media duiken ondertussen verhalen op dat Bergdahl zich eenvoudig gevangen heeft laten nemen door de Taliban. Ook bleek uit e-mails die hij voor zijn gevangenname verstuurde dat Bergdahl zeer kritisch was op het Amerikaanse leger.

De afgelopen jaren hebben Amerikaanse troepen meerdere malen op het punt gestaan om Bergdahl te bevrijden, melden bronnen aan de krant. Telkens werd besloten dat het risico op verlies van intensief getrainde troepen te groot was om een soldaat die zelf is weggelopen te bevrijden. 

Het plan om Bergdahl met een militaire actie te bevrijden werd nog onaantrekkelijker toen de afgelopen maanden duidelijk werd dat een deal met de Taliban mogelijk was.

De Amerikaanse generaal Martin Dempsey maakte dinsdag bekend dat het leger mogelijk een onderzoek instelt naar het mogelijke deserteren van Bergdahl, meldt AP.

Schaamte

Uit een eerder portret van Berghdal, dat Rolling Stone in 2012 publiceerde, bleek dat hij zich schaamde voor de manier waarop de Amerikaanse troepen zich misdroegen in Afghanistan.

"Het leven is te kort om iets te geven om de verdoemenis van anderen, of om idioten te helpen met hun foute ideeën", schreef Berghdal in 2009 in een email aan zijn ouders.

Arrogantie

"Ik heb hun ideeën gezien en schaam me er zelfs voor om Amerikaan te zijn. De horror van de zelfingenomen arrogantie waarin ze gedijen. Het is weerzinwekkend."

"Het Amerikaanse leger is de grootste grap waar de wereld om moet lachen", aldus Bergdahl. "Het is het leger van leugenaars, idioten, achterbakse lui en pestkoppen. De paar goede sergeanten gaan zo snel als ze kunnen uit het leger en vertellen ons soldaten om hetzelfde te doen."

Te voet

Nathan Bradley Bethea, een bataljongenoot van Bergdahl, zei maandag tegen The Daily Beast dat Bergdahl op 30 juni 2009 niet op kwam dagen voor het ontbijt. Hij was verdwenen tijdens de uren dat hij 's nachts de wacht hield.

"De soldaten in zijn peloton ontdekten zijn geweer, helm en kogelwerend vest. Hij had wel zijn kompas meegenomen. Volgens zijn mede-soldaten wilde Bergdahl van Afghanistan naar India lopen."

In de drie maanden na de verdwijning van Bergdahl kwamen volgens Bethea acht soldaten uit zijn eenheid om het leven tijdens de zoektocht om hem terug te vinden.