Demonstranten in Thailand die in grote groepen een door de film The Hunger Games geïnspireerde groet brengen, kunnen daarvoor worden opgepakt.

Daar heeft de Thaise junta dinsdag voor gewaarschuwd.

De militairen zeggen het saluut, dat uitgevoerd wordt met drie vingers, in de gaten te houden. Wie weigert gehoor te geven aan de opdracht zijn arm te laten zakken, moet daarvoor mogelijk de cel in.

Het gebaar is een symbool geworden van de oppositie na de coup van 22 mei. Het is een creatieve reactie op het politieke samenscholingsverbod.

In de films en boeken van The Hunger Games wordt de groet gebruikt als protest tegen een totalitair bewind.

Bekijk beelden van het saluut:

Avondklok

Ondertussen heeft het Thaise leger de avondklok in bepaalde toeristische delen van Thailand opgeheven, waaronder de populaire bestemmingen Phuket en Pattaya. In de hoofdstad Bangkok blijft de maatregel van kracht, maakte het Thaise militaire bestuur dinsdag bekend.

Op dit moment geldt de avondklok van middernacht tot 4.00 uur 's ochtends.

''De avondklok zal worden opgeheven in Pattaya, Chonburi, Ko Samui, Surat Thani en Phuket om eventuele negatieve gevolgen voor de toeristenindustrie tegen te gaan'', lieten de militaire machthebbers op de televisie weten. De Thaise toeristische sector had om beperking van de avondklok gevraagd.