De Amerikaanse regering wil de defensieve kracht van de NAVO in Europa versterken.

President Barack Obama zal het Congres vragen om 1 miljard dollar (735 miljoen euro) uit te trekken voor een fonds dat de Europeanen die zich grote zorgen maken door de ontwikkelingen in Oekraïne en de reactie van Rusland daarop, gerust moet stellen.

Het Witte Huis maakte dat dinsdag bekend, kort nadat president Barack Obama in de Poolse hoofdstad Warschau was aangekomen. De gesprekken zullen vooral gaan over de situatie in buurland Oekraïne.

Obama zal het Congres oproepen het 'Europees geruststellingsfonds' te steunen tijdens een persconferentie waarin hij en zijn Poolse ambtgenoot Bronislaw Komorowski journalisten te woord staan.

Het fonds zal voortbouwen op andere maatregelen om de slagkracht, de inzetbaarheid en het reactievermogen van de NAVO-strijdkrachten te vergroten. Volgens het Witte Huis zal onder meer de Amerikaanse marine actiever worden in NAVO-verband.

Zorgen

Polen, de Baltische staten en andere landen die tot en met 1989 onderdeel waren van het communistische Oostblok, maken zich zeer ongerust over het optreden van de Russische regering tegenover Oekraïne.

De Krim werd in maart bij Rusland gevoegd, nadat de bevolking van het schiereiland zich in een omstreden referendum voor aansluiting bij Rusland had uitgesproken. Ook heeft de regering in Kiev de greep verloren op het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten ijveren voor losmaking van Oekraïne.

Amerikaanse militairen

Obama had eerder op dinsdag al een ontmoeting met Komorowski met piloten van de F16's die de Amerikanen sinds het begin van de crisis in Oekraïne naar Polen hebben gestuurd.

Sinds ruim een maand zijn 150 Amerikaanse militairen in het Europese land gestationeerd. Zij nemen deel aan militaire oefeningen met militairen uit onder meer Polen.

Op het programma van Obama staat ook een ontmoeting met de ruim een week geleden gekozen president van Oekraïne, Petro Porosjenko.

Rasmussen

Volgens NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen is het de bedoeling dat alle NAVO-bondgenoten hun solidariteit gaan uitdrukken. ''Het is werkelijk allen voor een en een voor allen'', aldus Rasmussen dinsdag in Brussel kort voor beraad met de ministers van Defensie van de 28 NAVO-bondgenoten. Behalve naar de militaire hulp voor de korte termijn, wordt ook gekeken naar steun voor de lange termijn.

Nederland doet al mee aan de bescherming van de Oost-Europese bondgenoten door het bijtanken in de lucht van Awacs-radarvliegtuigen. Ook is er een mijnenjager in de Baltische Zee actief. Nederland heeft daarnaast vier F-16's aangeboden voor de bewaking van het luchtruim boven de Baltische staten. De vliegtuigen worden gestationeerd in Polen.

Landen als Polen en de Baltische staten zien het liefst een permanente aanwezigheid van de NAVO op hun grondgebied. Maar de NAVO is verdeeld over een vaste stationering van bijvoorbeeld gevechtstroepen.

Een deel van de EU-lidstaten streeft juist naar een flexibele inzet van troepen. Ook zou een permanente aanwezigheid ook nog eens heel veel geld kosten.

De NAVO-bondgenoten lijken er het er wel over eens dat er in de regio meer oefeningen moeten worden gehouden. Dat zou zowel ''een duidelijk signaal'' zijn naar de Oost-Europese bondgenoten als naar Rusland.