De stemlokalen in Syrië zijn dinsdagochtend om 7.00 uur (lokale tijd) opengegaan. Inwoners mogen hun stem uitbrengen bij de presidentsverkiezingen.

Verrassend zal de stembusgang niet worden, want de winst van huidig president Bashar al-Assad staat eigenlijk al vast. Alleen in gebieden die onder controle van het regeringsleger staan, kunnen Syriërs het stempotlood ter hand nemen. De oppositie noemt de stembusgang ''een farce''.

Assads tegenstanders zijn twee vrij onbekende, aan het regime gelieerde politici. In totaal hadden 24 kandidaten zich aangemeld, maar bijna niemand kreeg de benodigde steun van 35 parlementariërs om daadwerkelijk op de kieslijst te komen. Bovendien zitten Assads belangrijke tegenstanders in de gevangenis of in het buitenland.

Op Syrische ambassades in het buitenland kon afgelopen week al gestemd worden, tot ontsteltenis van veel westerse landen. België, Frankrijk en Duitsland hadden de verkiezing van het door een burgeroorlog verscheurde land zelfs verboden.

In Libanon liep de stembusgang uit op een chaos toen duizenden Syriërs tegelijkertijd naar de ambassade kwamen, die daarop besloot haar deuren tijdelijk te sluiten. Overigens hebben de miljoenen Syriërs die het land zijn ontvlucht, geen mogelijkheid hun stem uit te brengen.

'Democratische' verkiezingen zullen Assad niet van de troon stoten

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië