Rusland zal niet de gastoevoer naar Oekraïne afsnijden zolang de twee landen nog over gasleveranties onderhandelen.

Dat hebben de twee partijen maandag in Brussel afgesproken na bemiddeling door de Europese Commissie.

De doorbraak was mogelijk geworden nadat Kiev een betaling van 786 miljoen dollar (577 miljoen euro) had overgemaakt aan Moskou, zei eurocommissaris voor energie Günther Oettinger na het overleg.

Moskou had gedreigd de gaskraan dicht te draaien als er niet betaald werd, maar Kiev betwist de gasprijs die Moskou berekent.

Oettinger hoopt op een akkoord waardoor Oekraïne tot juni 2015 verzekerd blijft van Russisch gas. De Russische en Oekraïense energieministers Aleksandr Novak en Joeri Prodan gaan hierover verder praten.

Lagere prijs

Zolang er wordt gesproken blijft Rusland gas leveren aan Oekraïne, dat niet vooruit hoeft te betalen voor gas.

Van zijn kant belooft Oekraïne dat het Rusland voorlopig niet voor de rechtbank voor handelsgeschillen in Stockholm sleept. Kiev wil daar een lagere gasprijs afdwingen dan de 485 dollar per duizend kubieke meter die het nu betaalt.

Moskou had de prijs eind vorig jaar verlaagd tot 268 dollar om de toenmalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj te steunen, maar stelde na diens val weer de oude prijs van 485 dollar in. Geen enkel land in Europa betaalt zo veel voor Russisch gas.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne