De christelijke vrouw in Sudan die ter dood werd veroordeeld wegens afvalligheid komt niet vrij. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, meldt persbureau AFP.

Daarmee gaat het ministerie in tegen de uitspraken van een van zijn eigen medewerkers, die zaterdag nog zei dat Meriam Ibrahim binnen enkele dagen vrij zou komen. Volgens de regering is dat echter verkeerd geïnterpreteerd.

Het ministerie liet weten dat Ibrahims lot nu in handen is van de rechterlijke macht. Haar advocaat heeft beroep tegen het eerdere vonnis aangetekend. "Als het beroepshof zich aan haar zijde schaart, wordt ze vrijgelaten", aldus de verklaring van het ministerie.

"De regering bemoeit zich niet met het werk van de rechterlijke macht, want die is onafhankelijk. Sommige media hebben de uitlatingen van de ondersecretaris uit de context gehaald en daarmee de betekenis ervan veranderd."

De 27-jarige Ibrahim werd 15 mei ter dood veroordeeld. De terechtsstelling werd opgeschort omdat ze zwanger was. Vorige week beviel ze in de gevangenis van een dochter. Ibrahims vader was moslim, wat haar in de ogen van de Sudanese wet ook een moslim maakt.

Zweepslagen

Ze trouwde echter in 2011 met een christelijke man, waardoor de autoriteiten haar als afvallige zien. De rechter gaf haar drie dagen de tijd om haar geloof af te zweren, en daarmee de doodstraf te ontlopen, maar Ibrahim weigerde. Als het vonnis wordt voltrokken krijgt ze overigens eerst honderd zweepslagen.

Ibrahims man zette zaterdag al zijn vraagtekens bij de uitspraken van de ondersecretaris van het ministerie. "Niemand heeft contact met mij opgenomen en ik denk niet dat het gaat gebeuren", aldus Daniel Wani. "We hebben beroep aangetekend, maar ze hebben daar nog niet naar gekeken. Dus hoe kan het dat ze nu vrijkomt?"

Handtekeningen

De ambassadeur van Sudan in Nederland krijgt dinsdag 130.000 handtekeningen aangeboden van Amnesty International voor de vrijlating van Ibrahim (27). 

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International biedt de handtekeningen aan in Den Haag. Ook Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) is daarbij. 

Na het doodvonnis onlangs brak wereldwijd een storm van kritiek los. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans riep de Sudanese ambassadeur op het matje om zijn zorgen over te brengen.

''Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging is een universeel mensenrecht. Sudan heeft de VN-verdragen waarin dat staat, ondertekend. En het staat zo in de eigen grondwet van Sudan’’, zei Timmermans.

Amnesty Nederland begon een e-mailactie. De organisatie is tegen het gebruik van lijfstraffen en de doodstraf.