De Amerikaanse regering wil samenwerken met de Palestijnse eenheidsregering die maandag is geïnstalleerd.

Zij zal hulp blijven sturen naar de Palestijnse Autoriteit en het beleid van de nieuwe regering van Fatah en Hamas kritisch volgen.

Dat heeft de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington maandag gezegd.

''Op grond van wat we nu weten, willen we samenwerken met deze regering, maar we zullen nauwlettend toezien dat zij zich houdt aan de principes die (de Palestijnse) president Mahmoud  Abbas maandag herhaalde'', zei de woordvoerster.

Bekijk de beelden:

Abbas zei bij de beëdiging van de zeventien ministers dat de nieuwe regering zich zal houden aan de overeenkomsten die de Palestijnse Autoriteit met Israël heeft gesloten. Hamas, dat in de Gazastrook aan de macht is, erkent het bestaansrecht van Israël niet.

Israël liet maandag weten "zeer teleurgesteld'' te zijn door het Amerikaanse voornemen. De Israëlische regering wil juist dat Washington de Palestijnse president Abbas onder druk zet om niet met Hamas samen te werken en de vredesbesprekingen met Israël te hervatten.

Sancties

Israël sluit gesprekken met de maandag beëdigde Palestijnse eenheidsregering uit.

Premier Benjamin Netanyahu heeft toestemming gekregen van zijn kabinet om verdere sancties in te stellen tegen het nieuwe bestuur op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. 

Hamas wordt door Israël en het Westen gezien als terroristische organisatie. Hoewel de beweging niet plaatsneemt in de regering, zal zij deze wel steunen. Abbas 'zegt vandaag ja tegen terreur, en nee tegen vrede', zei Netanyahu maandag na een bijeenkomst met zijn kabinet. 

Abbas zegt dat de zorgen van Israël ongegrond zijn, omdat de regering bestaat uit technocraten die geweld hebben afgezworen en de staat Israël erkennen.