Door het aanhoudende geweld in delen van Zuid-Sudan is het voedseltekort inmiddels zo nijpend geworden, dat kinderen sterven aan ondervoeding.

Dat meldt het Nederlandse Rode Kruis dinsdag, na een bezoek aan de getroffen gebieden.

"Waar we eerder bang voor waren, gebeurt nu echt: kinderen overlijden door voedselgebrek", vertelt woordvoerder Merlijn Stoffels aan NU.nl.

De organisatie waarschuwt dat de hulpverlening "drastisch moet worden opgeschaald", anders zullen meer mensen overlijden. "Het is levensgevaarlijk als meer medische hulp en voedsel uitblijven."

Het Rode Kruis, Artsen zonder Grenzen en het wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) zijn vrijwel de enige organisaties die momenteel nog hulp verlenen in de door geweld getroffen gebieden.

Door het aankomende regenseizoen worden de landingsbanen en de weinige wegen in het land binnenkort bovendien onbegaanbaar. Daarom zijn op dit moment op veel plekken alleen voedseldroppings mogelijk.

Bladeren

Ook buiten de vluchtelingenkampen zijn mensen bovendien volledig afhankelijk van hulpverlening, vertelt Stoffels, die mee was met de delegatie.

"Vooraf verwachtte ik dat de problemen vooral groot zouden zijn in de vluchtelingenkampen. Maar in de dorpen eromheen is het drama zo mogelijk nog groter: alles is vernietigd of afgepakt. Mensen moeten nu bladeren koken als voedsel."

De komende twee weken wordt daarnaast druk gewerkt aan het zaaien van gewassen, zodat volgend jaar de oogst niet weer zal mislukken.

Cholera

Naast voedsel en drinkwater, zijn ook dringend medische hulpgoederen en tentzeilen nodig.  Buiten de kampen is de medische hulpverlening bovendien erg gebrekkig.

De situatie verslechtert door een cholera-epidemie die onlangs is uitgebroken in de hoofdstad Juba. Al meer dan duizend mensen zijn besmet geraakt. Het Rode Kruis is nu onder meer bezig met voorlichting. "Cholera is best goed te behandelen, maar je moet het wel doen", zegt Stoffels.

Geweld

Het geweld tussen rebellen en regeringstroepen heeft sinds december al aan duizenden mensen het leven gekost en meer dan een miljoen mensen zijn gevlucht.

Vorige week besloten de Verenigde Naties tot een wijziging van het mandaat van de vredesmissie in Zuid-Sudan, waardoor het beschermen van burgers het doel is, en niet langer het opbouwen van het land.

Nederland zegde vorige maand 5 miljoen euro extra toe voor Zuid-Sudanese vluchtelingen. "Dit is een duidelijke boodschap aan de regering van Zuid-Sudan. Het is onacceptabel om de eigen bevolking zo in de steek te laten", zei minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) daarbij.