Bij een luchtaanval op een overheidsgebouw in Loehansk in het oosten van Oekraïne zijn maandag zeker vijf doden gevallen.

Russische media ter plaatse meldden dat er ook veel gewonden zijn gevallen bij de aanval door een Oekraïens gevechtsvliegtuig.

In Kiev wordt tegengesproken dat een vliegtuig een aanval heeft uitgevoerd. De autoriteiten in de Oekraïense hoofdstad stellen dat de explosie binnen in het gebouw was en moet zijn veroorzaakt door pro-Russische milities.

Loehansk ligt vlakbij de Russische grens, circa 650 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kiev. Bij Loehansk is een basis van de Oekraïense grensbewaking. Die heeft maandag de hele dag onder vuur gelegen van pro-Russische separatisten.

Kiev heeft de Russen ervan beschuldigd de aanval te hebben gesteund met onder anderen scherpschutters. De basis is volgens de verdedigers nog steeds niet ingenomen door de meer dan 200 aanvallers.

In het oosten van Oekraïne zijn nog steeds medewerkers van de waarnemersmissie van de OVSE zoek. Ze zijn naar verluidt in handen van separatisten. Het is maandag niet gelukt contact met hen te leggen, meldde de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa).

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne