Tientallen mensen zijn in de afgelopen drie dagen gedood of gewond geraakt bij opgevoerde aanvallen in de Syrische miljoenenstad Aleppo. 

Dat heeft het Syrische Observatorium van de Mensenrechten maandag gemeld.

Rebellen bestoken wijken die in handen van de regering zijn in de aanloop naar de presidentsverkiezingen om die te heroveren of er ten minste de stembusgang te verstoren.

Het Observatorium telde sinds zaterdag zeker vijftig doden in Aleppo. Volgens de Syrische minister van informatie werden zaterdag in een tijdsbestek van tien minuten alleen al twintig mensen gedood in de stad.

Gasflessen

De opstandelingen hebben hun zogeheten hellekanon in stelling gebracht, zeiden minister Omran al-Zoubi en activisten ter plaatse. Dat stuk geschut van eigen makelij schiet met gasflessen vol springstof.

Het kan enorme schade aanrichten, maar is hopeloos onnauwkeurig. De rebellen, die de afgelopen tijd in en rond Aleppo zijn teruggedrongen, zetten het hellekanon nu voor het eerst ook in de metropool in.

Onmogelijk

De Syrische presidentsverkiezingen vinden dinsdag plaats. President Bashar Assad is de gedoodverfde winnaar. In gebieden die in handen zijn van de rebellen gaan de verkiezingen hoogstwaarschijnlijk niet door. Strijders hebben gedreigd de stembusgang onmogelijk te maken.

Minister Al-Zoubi voorspelt desondanks een hoge opkomst. Hij verwacht dat de Syriërs 'de hele wereld zullen laten weten (...) dat ze terrorisme, bloedvergieten en de verwoesting van hun land verwerpen'.

Het Westen doet de verkiezingen af als een poging om het regime van Assad een zweem van electorale legitimiteit te verlenen. Assads twee tegenkandidaten vertegenwoordigen de oppositie niet en zouden geen schijn van kans maken.

'Democratische' verkiezingen zullen Assad niet van de troon stoten

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië