Buitenlandse regeringsleiders hebben maandag de rol van koning Juan Carlos bij de overgang naar de democratie geprezen.

De Franse president François Hollande noemde hem ''de belichaming van het democratische Spanje''.

Hij leidde zijn land naar de burgerlijke en politieke vrijheden, de integratie in Europa en de moderne tijd, zei de Franse president, die maandag met de vorst heeft gebeld over diens aftreden.

De Britse premier David Cameron prees eveneens de bijdrage van de koning aan de democratie in Spanje. ''Hij heeft als koning zo veel gedaan om te helpen bij de geslaagde overgang van Spanje naar de democratie'', aldus de Britse premier.

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland liet weten de koning zeer te waarderen, zowel op persoonlijk vlak alsook om zijn historische rol in de overgang van een dictatuur naar de democratie.

Warme betrekkingen

Premier Elio Di Rupo van België legt in zijn reactie de nadruk op de ''intense en warme betrekkingen'' die Spanje en zijn land hebben onderhouden in de bijna 39 jaar dat Juan Carlos koning was.

De voorzitter van de Europese Commissie, de Portugees José Manuel Barroso, zegt geroerd te zijn door de troonsafstand. Volgens hem is de koning van fundamentele waarde geweest voor de Europese gezindheid van Spanje. Hij is ''een historische figuur zonder wie je het huidige Spanje niet kunt begrijpen'', liet Barroso in een verklaring weten.