De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft maandag de omstreden, nieuwe Palestijnse eenheidsregering van Fatah en Hamas beëdigd. De ceremonie ging ondanks onderlinge geschillen op het laatste moment door.

"Vandaag verklaar ik dat de splitsing van ons thuisland is beëindigd en de eenheid is hersteld", zei Abbas in een televisietoespraak. "Deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis ligt achter ons en zal nooit meer terugkeren."

Er bestond vooral onenigheid over de samenstelling van het nieuwe kabinet, dat uit zeventien personen bestaat. Hamas eiste dat de post van minister van Gevangenenzaken niet zou worden afgeschaft, terwijl Abbas hier juist van af wilde. Kort voor aanvang van de ceremonie was het geschil opgelost.

Na de beëdiging zat Abbas de eerste kabinetsbijeenkomst voor. Het kabinet is een overgangsregering, die voorbereidingen zal treffen voor landelijke verkiezingen in 2015.

De regering kwam na lang bakkeleien tot stand. Hamas is al zeven jaar aan de macht in Gaza, terwijl Fatah het op de Westelijke Jordaanoever voor het zeggen heeft. Beide bewegingen staan elkaar al jaren naar het leven en eerdere verzoeningspogingen leidden nergens toe.

Hamas

Hamas wordt door Israël en het Westen gezien als terroristische organisatie. Hoewel de beweging niet plaatsneemt in de regering, zal zij deze wel steunen.

Israël sluit gesprekken met Palestijnse eenheidsregering uit. Premier Benjamin Netanyahu heeft toestemming gekregen om verdere sancties in te stellen tegen het nieuwe bestuur op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. 

Netanyahu riep de internationale gemeenschap zondag op de nieuwe regering niet te erkennen.

Abbas zegt dat de zorgen van Israël ongegrond zijn, omdat de regering gaat bestaan uit technocraten die geweld afzweren en de staat Israël erkennen.