De Liberation Route Europe is een feit. Vrijdag, op D-Day, hijst minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie in het Normandische Arromanches de vlag voor de route van de geallieerden in 1944 en 1945 van Normandië naar Berlijn. 

Het van oorsprong Nederlandse plan is een groot Europees project geworden.

Aan de Liberation Route Europe hebben de grote oorlogs- en bevrijdingsmusea uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Polen en Nederland meegewerkt. Bezoekers kunnen de hele toeristisch-historische route of delen daarvan afleggen met behulp van internet of een app in vijf talen.

Ze kunnen zelf kiezen hoeveel informatie ze willen hebben. De hele route is ruim drieduizend kilometer.

Het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem-Nijmegen (RBT KAN) bedacht in 2008 de zogeheten luisterkeien. Op tal van plaatsen in Noord-Brabant en Gelderland waar aan het eind van Tweede Wereldoorlog is gevochten liggen grote stenen. 

Bij die keien kunnen bezoekers via hun smartphone of internet een hoorspel beluisteren over wat er op die plek in 1944 of 1945 is gebeurd. Nadat de Europese Unie en het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) subsidie hadden gegeven, kon de bevrijdingsroute internationaal worden uitgerold.

Levend

''Hiermee houden we de geschiedenis levend'', zegt Victoria van Krieken, directeur van de route. ''Het duurt niet lang meer voordat de laatste ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog zijn overleden. We laten nu blijvend zien dat voor een vrij Europa een hoge prijs is betaald.'' Op veel plekken staan bezoekers letterlijk in de voetsporen van de bevrijders.

De Liberation Route Europe voert niet alleen vanaf de Normandische stranden via België en Nederland naar Berlijn, maar ook vanuit het Poolse Gdansk naar de Duitse hoofdstad. Staatssecretaris Martin van Rijn van Welzijn reikt het eerste exemplaar van de route uit aan een groep jongeren in Arromanches.