Klokkenluider Edward Snowden heeft asiel aangevraagd in Brazilië. ''Ik zou erg graag in Brazilië willen wonen", vertelde hij in een interview met de Braziliaanse zender Globo TV. 

Ook bij enkele andere landen heeft hij een aanvraag ingediend.

Na het onthullen van staatsgeheimen over spionage van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA belandde Snowden uiteindelijk in Rusland.

Hij verblijft daar op een tijdelijk visum, maar dat verloopt in augustus. Aangezien Washington zijn paspoort heeft ingetrokken, zijn zijn reismogelijkheden beperkt.

De Amerikaan liet weten dat hij geen gevoelige informatie aan een land lekt in ruil voor een veilige plek. Hij moet op basis van humanitaire redenen asiel krijgen, vindt hij.

Niet slecht

Zijn leven in Rusland is ''niet zo slecht als het klinkt'', vertelt Snowden in het interview. ''Rusland is geen perfect land, en ik ben het met veel zaken niet eens, zeker op het gebied van internetmonitoring en censuur van de pers. Maar het is beter dan in de gevangenis."

Op straat wordt hij niet lastiggevallen en niet merkbaar gecontroleerd. ''Ik weet zeker dat de Russen me op een bepaalde manier in de gaten houden, maar merk daar niets van." De klokkenluider wil om veiligheidsredenen niet kwijt waar hij woont, ''maar ik leid een open leven''. Alleen in computerwinkels wordt hij herkend.