Bij een aanval op een grenspost in het oosten van Oekraïne zijn maandagmorgen 5 pro-Russische opstandelingen omgekomen en acht activisten gewond geraakt.

Ook zeker acht grensbeambten raakten gewond, zo liet een woordvoerder van de Oekraïense strijdkrachten weten.

Zo'n honderd activisten die al kort na middernacht aanwezig waren, startten de aanval rond 04.00 uur met geweren en handgranaten. Ze vuurden af vanaf de bovenste verdiepingen van een appartementencomplex dat zij hadden bezet. Toen de beambten terugschoten, verdubbelde het aantal opstandelingen.

De Oekraïense strijdkrachten hebben een straaljager ingezet om de aanval af te slaan. ''De gevechten gaan nu al zeven uur door'', aldus de woordvoerder.

Aangezien de bewoners van de appartementen van de opstandelingen niet naar buiten mogen, is het lastig voor de grenswachten om terug te schieten.

Einde

Rusland eist van de VN-Veiligheidsraad maandag een onmiddellijk einde aan het geweld in Oekraïne. Ook wil het land dat er in het oosten van het land corridors worden ingesteld voor humanitaire hulp.

Rusland dient daarvoor maandag een conceptresolutie in bij de Veiligheidsraad. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov gezegd.

Westerse landen hebben volgens Lavrov beloofd dat de situatie in Oekraïne zou verbeteren na de presidentsverkiezingen van eind mei, maar ''precies het tegenovergestelde gebeurt''. ''Iedere dag gaan er mensen dood. Vreedzame burgers lijden steeds meer. Het leger, militaire vliegtuigen en zware wapens worden nog steeds tegen hen gebruikt.''

In de conceptresolutie komt verder te staan dat Rusland onderhandelingen eist om te komen tot een staak-het-vuren. Lavrov wil ook dat burgers via de corridors weg kunnen uit gebieden waar wordt gevochten.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne