Amerikaanse kolencentrales moeten hun CO2-uitstoot in 2030 flink hebben verminderd.

Het Bureau voor Milieubescherming (EPA) van de Amerikaanse regering heeft maandag 645 pagina's met regels gepubliceerd om de uitstoot in de komende ruim vijftien jaar met 30 procent terug te brengen.

President Barack Obama ziet de regels volgens de BBC als een middel om andere landen die het milieu ernstig vervuilen, zoals India en China, onder druk te zetten om ook hun uitstoot terug te brengen.

,,De klimaatverandering, die wordt gevoed door de uitstoot van CO2, verhoogt sterk de risico's voor onze gezondheid, onze economie en onze manier van leven'', schreef Gina McCarthy van EPA maandag in een verklaring.

De vijftig staten waaruit de Verenigde Staten bestaan, hadden oorspronkelijk tot 2016 de tijd om met plannen te komen om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen. Zij kunnen dat tot 2018 uitstellen, als zij met andere staten samenwerken om de uitstoot terug te brengen.

Stijgende prijzen 

Critici hebben gezegd dat scherpere regels ertoe zullen leiden dat energiecentrales moeten sluiten en dat de stroomprijzen zullen stijgen. EPA denkt dat de stroomprijzen door efficiëntere methoden van energieopwekking juist met 8 procent zullen dalen.

De VS zijn al op de goede weg. In 2013 werd al 10 procent minder CO2 uitgestoten ten opzichte van 2005.