Het misbruikschandaal rondom voormalige BBC-presentator Jimmy Savile breidt zich uit. Zeker vijfhonderd kinderen zouden zijn misbruikt door de befaamde presentator van onder meer Top Of The Pops.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de NSPCC, schrijven Britse media maandag.

De organisatie ter voorkoming van wreedheden tegen kinderen heeft gelekte documenten onderzocht die nieuw licht werpen op de zaak.

Zo was het jongste slachtoffer pas twee jaar. De meeste kinderen waren tussen de dertien en vijftien jaar. Ook zou Savile meer patiënten hebben misbruikt in het Britse psychiatrisch ziekenhuis Broadmoor. Tot nu toe zijn zestien meldingen van misbruik binnengekomen.

Savile had in 1988 de leiding over een reorganisatie binnen het ziekenhuis.

''Er kan geen twijfel over bestaan dat Savile één van de grootste, zo niet de grootste, zedendelinquent is die we ooit zijn tegen gekomen'', aldus Peter Watt, de directeur van NSPCC.

Slachtoffers

De voormalig dj wordt ervan verdacht in ruim vijftig jaar tijd de honderden slachtoffers te hebben gemaakt in onder meer Britse ziekenhuizen, scholen en bij kinderen thuis. Ook zou hij zich aan minderjarige meisjes die zijn show bezochten, hebben vergrepen.

Het eerste misbruikincident zou hebben plaatsgevonden in de jaren veertig. Het laatste incident dateert van 2007.

Savile stierf in 2011 op 84-jarige leeftijd, een jaar voordat de beschuldigingen aan zijn adres openbaar werden.

Operatie Yewtree

Britse mediagoeroe Max Clifford werd begin mei dit jaar veroordeeld voor misbruik van jonge meisjes. Tussen 1966 en 1984 vergreep hij zich acht keer aan jonge vrouwen en meisjes in de leeftijd van veertien tot negentien jaar. 

Hij is de eerste die in het kader van Operatie Yewtree is veroordeeld. De Britse politie bracht die op gang na de onthullingen over Savile. Clifford is de eerste die is veroordeeld in het misbruikschandaal.

Zeker zeventien mensen zijn inmiddels opgepakt wegens het misbruik.