De Franse politie heeft een Syriëganger opgepakt voor de aanslag vorige week zaterdag op het Joods Museum in Brussel. Het federaal parket in België heeft de arrestatie bevestigd.

Mehdi Nemmouche (29) uit Roubaix werd vrijdag in Marseille aangehouden, toen hij van de bus Amsterdam-Brussel-Marseille stapte. België heeft gevraagd om de uitlevering van de verdachte.

In Marseille worden de bussen uit Amsterdam altijd grondig gecontroleerd, onder meer vanwege drugs. In de bagage van Nemmouche vonden agenten een revolver en een kalashnikov van het type dat gebruikt werd bij de aanslag, daarnaast had hij een grote hoeveelheid munitie bij zich.

De kalashnikov was gewikkeld in een vlag van ISIL, Islamitische Staat van Irak en Syrië, een op al-Qaeda geïnspireerde jihadistische groepering die is begonnen in Irak.

De man had ook een draagbare GoPro-camera in zijn bezit. Op die camera stonden beelden van een man die zegt de aanslag in Brussel op zijn geweten te hebben, zo is zondagmiddag bekendgemaakt tijdens de persconferentie. De spreker is niet in beeld en dus is niet duidelijk of het daadwerkelijk om Nemmouche gaat.

Zwijgrecht

Nemmouche maakte de eerste 24 uur na zijn arrestatie gebruik van zijn zwijgrecht. Hij heeft naar eigen zeggen geen vaste woonplaats. Hij was bekend bij de Franse veiligheidsdiensten omdat hij vorig jaar in Syrië zou geweest zijn om er te strijden aan de zijde van extremistische moslims tegen het regime van president Bashar al-Assad.

In 2009 is Nemmouche in Frankrijk tot twee jaar cel veroordeeld wegens zijn aandeel in een gewapende overval en zou de laatste jaren sterk geradicaliseerd zijn. De Fransman was niet bekend bij de Belgische justitie.

Ernstig gevaar

De man is vrijdag in hechtenis geplaatst op verdenking van het plegen van een aanslag, poging daartoe en het hebben van banden met een terroristische organisatie.

Bij de schietpartij in het Joods Museum werden een Israëlisch stel en een Française die als vrijwilligster bij het museum werkte doodgeschoten. Een Belgische werknemer raakte levensgevaarlijk gewond. Het Belgische gerecht ging er vanaf maandag van uit dat het om een terreurdaad ging.

Hollande

De Franse president François Hollande heeft gezegd dat Frankrijk er alles aan doet om te voorkomen dat geradicaliseerde jongeren aanslagen plegen.

''We houden die jihadisten in de gaten om ervoor te zorgen dat ze geen schade aanrichten als ze terugkomen van een strijd die niet van hun is, en zeker niet van ons'', sprak Hollande. De boodschap aan deze jihadisten is ''dat we ze bestrijden, ze bestrijden en bestrijden''.

Hollande zei verder dat de verdachte werd opgepakt ''zodra hij een voet in Frankrijk had gezet". De president benadrukte de efficiëntie van de ordediensten. Volgens het staatshoofd is ''de hele regering gemobiliseerd'' om de jihadisten in de gaten te houden.

''Het is een strijd van alle instanties." Volgens de president is dit ook de strekking van het actieplan dat de regering in april voorstelde ter bestrijding van netwerken van jihadisten. Dit plan zal ''de komende maanden uitgebreid worden".

Wat u moet weten over ISIL