Duizenden militairen en agenten zijn in de Thaise hoofdstad Bangkok op de been om een anticoupdemonstratie te voorkomen. 

Betogers willen vanaf het middaguur de straten opgaan om te protesteren tegen de staatsgreep van 22 mei. Het leger nam toen de macht over om naar eigen zeggen de rust in het land te herstellen, na maanden van protesten.

Veiligheidsdiensten hebben straten afgezet en controleposten opgezet. Commerciële centra gaan uit voorzorg pas later op de middag open om problemen te voorkomen. Bijeenkomsten van meer dan vijf mensen zijn verboden.

De leider van de nieuwe machthebbers, generaal Prayuth Chan-ocha, wil op zijn vroegst pas over veertien maanden verkiezingen toestaan. Hij zei vrijdag tijdens een televisietoespraak dat het leger nog zo'n twee à drie maanden aanblijft. Daarna wordt een burgerregering aangewezen die een jaar lang hervormingen zal doorvoeren.

De Nederlandse ambassade in Bangkok twitterde zaterdag dat Nederlanders in Thailand voorzichtig moeten zijn met 'anti-coup-uitspraken' via sociale media. Donderdag werd een 42-jarige Belg opgepakt die demonstreerde tegen de staatsgreep. De autoriteiten lieten hem dezelfde dag nog gaan.