De veiligheid van de Verenigde Staten staat na de gevangenenruil met de Taliban niet op het spel.

Dat heeft president Barack Obama zaterdagmiddag (lokale tijd) gezegd in een persconferentie. Volgens Obama heeft Qatar, dat bemiddelde bij de deal, gegarandeerd er alles aan te doen om de VS geen gevaar te laten lopen.

Mike Rogers, de Republikeinse voorzitter van het inlichtingencomité van het Huis van Afgevaardigden, zet echter vraagtekens bij die garantie, meldt persbureau Reuters. "Ik ben zeer bezorgd over het onderhandelen met terroristen door de VS", aldus Rogers.

De Republikein is bang dat de Taliban hierdoor meer geneigd zullen zijn Amerikanen te ontvoeren in de hoop op een nieuwe overeenkomst.

De Amerikaanse militair Bowe Bergdahl, die bijna vijf jaar door de Taliban is vastgehouden, werd zaterdag vrijgelaten in ruil voor vijf Afghaanse militante strijders, die vastzaten in het detentiecentrum Guantánamo Bay. Zij blijven komend jaar in Qatar voordat ze terug mogen naar Afghanistan.

Wetsovertreding

De Republikeinen Howard McKeon en James Inhofe van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden beschuldigen Obama er in The Washington Post van de wet te overtreden met de ruil. Volgens hen had de president het Congres moeten inlichten, wat pas zou zijn gebeurd nadat de ruil al had plaatsgevonden.

Washington en de Taliban hebben maandenlang over de gevangenenruil onderhandeld. De 28-jarige Bergdahl is inmiddels onderweg naar een militair ziekenhuis in Duitsland waar hij zal worden onderzocht.

Obama bedankte tijdens de persconferentie in de tuin van het Witte Huis de Qatarese autoriteiten voor hun hulp. Ook de ouders van Bergdahl bedankten iedereen die zich heeft ingezet om hun zoon vrij te krijgen.