De Sudanese vrouw die ter dood is veroordeeld omdat ze zich tot het christendom had bekeerd en dat geloof weigerde af te zweren, wordt vrijgelaten. 

Dat heeft een hoge functionaris van het Sudanese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, bericht de BBC zaterdag.

Meriam Yahya Ibrahim (27), die een paar dagen geleden in de gevangenis beviel van een meisje, komt over een paar dagen vrij. Volgens de functionaris, Abdullahi Alazreg, garandeert Sudan religieuze vrijheid en zet het land zich in voor haar bescherming.

Ibrahim zou honderd zweepslagen krijgen en daarna geëxecuteerd worden, bepaalde een rechter in Sudan twee weken geleden. Ze zou worden opgehangen nadat haar kind was geboren.

Niet-moslim

De vrouw werd overspel verweten, omdat ze met een eveneens christelijke man trouwde. Het is in Sudan verboden om als moslima te trouwen met een niet-moslim.

Toen de vrouw voor de rechtbank betoogde dat ze door haar moeder christelijk is opgevoed, omdat haar moslimvader er in haar kindertijd nooit was, werd haar ook afvalligheid ten laste gelegd.

Timmermans

Na het doodvonnis brak wereldwijd een storm van kritiek los. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans riep de Sudanese ambassadeur vorige week op het matje om zijn zorgen over te brengen.

''Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging is een universeel mensenrecht. Sudan heeft de VN-verdragen waarin dat staat, ondertekend. En het staat zo in de eigen grondwet van Sudan", zei Timmermans.

Amnesty Nederland begon een e-mailactie. De organisatie twitterde vrijdag dat er 115.000 mensen hadden getekend voor de vrijlating.