De Turkse politie heeft zaterdag in het centrum van Istanbul onder meer traangas en waterkanonnen gebruikt tegen betogers die protesten van een jaar geleden tegen de regering wilden herdenken. 

Ook in de hoofdstad Ankara en in de zuidelijke stad Adana traden de ordetroepen hard op tegen actievoerders, meldt de Turkse krant Hürriyet.

In het Gezipark in Istanbul pakte de politie betogers hard aan om te voorkomen dat ze zouden oprukken naar het Taksimplein.

Actiegroep Taksim Solidariteit had opgeroepen tot demonstraties om de doden te herdenken die vielen tijdens de protesten van vorig jaar.

Betogers kwamen toen in opstand tegen de herbouw van een kazernecomplex uit de Ottomaanse tijd in het Gezipark bij het Taksimplein. De protesten groeiden uit tot massademonstraties, waarbij zeven mensen omkwamen.

Dertig actievoerders

De ordetroepen hielden zaterdag tenminste 120 mensen aan, zo meldt het Turkse persbureau Anadolu. Onder hen was een correspondent van de Amerikaanse nieuwszender CNN. Hij werd samen met zijn team door agenten in burger meegenomen terwijl hij in de uitzending was.

Een van de agenten gaf hem een knietje. Een andere agent bood daar later zijn excuses voor aan, twitterde Ivan Watson zelf. Hij werd kort na zijn aanhouding vrijgelaten.

Volgens de politicus Mahmut Tanal van de oppositiepartij CHP hielden de autoriteiten zaterdag halverwege de avond nog ongeveer vijftien mensen vast.

Eerder zaterdag had de politie het Taksimplein al afgesloten. Premier Recep Tayyip Erdogan had betogers gewaarschuwd weg te blijven bij het plein. Hij zei dat de veiligheidsdiensten er alles aan zouden doen om het gebied vrij te houden van actievoerders.

Bekijk de beelden: