Acht personen zijn in China aangeklaagd in verband met de terroristische aanslag op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing vorig jaar. Daarbij kwamen twee toeristen en drie aanvallers om het leven.

De acht zullen worden vervolgd voor het bestieren en leiden van en deelnemen aan een terroristische organisatie en het in gevaar brengen van de openbare veiligheid, deelde het regionale openbaar ministerie van Xinjiang zaterdag mee op zijn website.

Eind oktober reed een terreinwagen op het Tiananmenplein in op een menigte. Het voertuig kwam bij de Poort van de Hemelse Vrede tot stilstand en vloog in brand. Onderweg ontweek de bestuurder bomen, stoplichten en een controlepost van de autoriteiten.

De 2 toeristen die de dood vonden kwamen uit China en de Filipijnen. Ook raakten 38 mensen gewond.

Oeigoeren

De acht verdachten werden kort na de aanslag gearresteerd. Ze zijn, net als de daders, van Oeigoerse afkomst. Oeigoeren zijn een islamitisch volk afkomstig uit de noordwestelijke regio Xinjiang, waar extremisten al jaren strijden tegen de Chinese overheid.

Als de verdachten veroordeeld worden, wacht hen mogelijk de doodstraf. Het proces vindt plaats in Urumqi, de hoofdstad van de provincie Xinjiang.