De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de geplande demonstraties op het Taksimplein in Istanbul veroordeeld. Hij roept de jongeren in Turkije dan ook op om niet de barricaden op te gaan, maar thuis te blijven.

Istanbul staat een rumoerige zaterdag te wachten. Het is een jaar geleden dat betogers in opstand kwamen tegen de herbouw van een kazernecomplex uit de Ottomaanse tijd in het Gezipark.

De protesten groeiden uit tot massale betogingen tegen de regering van Erdogan. Zeven mensen kwamen bij de demonstraties om het leven.

Ongeveer 25.000 politiemensen met onder meer 50 waterkanonnen zijn opgetrommeld om te voorkomen dat demonstranten zaterdag naar het Taksimplein opstomen om daar de verjaardag te vieren van de zogenoemde Gezi-protesten. Er worden tienduizenden actievoerders verwacht.

Actiegroep

Zaterdagochtend was nog niets te merken van protestacties op of bij het plein. De actiegroep Taksim Solidariteit heeft opgeroepen tot demonstraties om de doden te herdenken die vielen door het politieoptreden tijdens de protesten van vorig jaar. Die zouden om 17.00 uur lokale tijd moeten beginnen.

Onlangs was het opnieuw onrustig in Turkije. Mensen gingen de straat op uit onvrede over de regering na de mijnramp in Soma. Bij het ongeluk kwamen ruim 300 mensen om het leven. Ondanks waarschuwingen zou de Turkse regering niet genoeg hebben gedaan om de veiligheid te verbeteren.