Duizenden mensen zijn in aanloop naar de presidentsverkiezingen in Syrië op de vlucht geslagen voor mogelijke aanvallen door oppositiestrijders. 

Die dreigen met offensieven rond de stembusgang, volgende week dinsdag, in gebieden die op de hand zijn van de regering.

Een stroom burgers verliet vrijdag de noordwestelijke stad Idlib, die van drie kanten door rebellen wordt belegerd. De Islamitische Raad, een civiel-militaire beweging van de rebellen eiste dat zij de stad vrijdag tegen middernacht hebben verlaten.

In de centraal gelegen stad Hama trokken enkele honderden burgers vanwege vergelijkbare dreigementen naar de buitenwijken.

Onder vuur

Meerdere rebellengroepen hebben gezegd de hoofdstad Damascus tijdens de verkiezingen onder vuur te zullen nemen, zei een woordvoerder van een kleine rebellengroep, de Rahmanbrigade.

De algemene verwachting is dat president Bashar Assad de verkiezingen met gemak zal winnen. Volgens de Syrische regering zijn de verkiezingen een politieke oplossing om na drie jaar eindelijk een einde te maken aan de burgeroorlog.

De Syrische oppositie en het Westen noemen de verkiezingen volksverlakkerij, die alleen tot doel hebben Assad een zweem van legitimiteit te verlenen.

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië