Rusland heeft de meeste troepen die gestationeerd waren bij de grens met Oekraïne teruggetrokken. Dat hebben bronnen bij het Amerikaanse ministerie van Defensie gezegd.

De Verenigde Staten en de NAVO zeiden de afgelopen weken dat Rusland zo'n veertigduizend troepen naar de grens met Oekraïne had gestuurd.

Volgens de bronnen zijn er nog zeven bataljons bij de grens gestationeerd, wat neerkomt op enkele duizenden militairen.

De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel ging niet in detail in op vragen van journalisten, maar noemde de terugtrekking wel bemoedigend. "Ze zijn niet waar ze moeten zijn en dat zal pas zo zijn als alle troepen die een paar maanden geleden bij de grens werden gestationeerd daar weg zijn", aldus Hagel.

Offensief

Ondertussen zetten de Oekraïense strijdkrachten het offensief door tegen opstandelingen in het oosten van het land die zich willen afscheiden.

''De ons gegeven taak is vrede en orde in de regio te brengen'', verklaarde minister van Defensie Michailo Koval vrijdag. De minister herhaalde beschuldigingen aan het Russische adres dat er ''speciale operaties'' worden uitgevoerd in het oosten van Oekraïne.

Raket

De uitspraken komen een dag na het neerhalen van een Oekraïense helikopter. Daarbij kwamen veertien militairen, onder wie een generaal, om het leven. Volgens Kiev is het toestel met een Russische raket uit de lucht geschoten.

Rusland heeft ondertussen wel een groot deel van zijn troepen uit het grensgebied met Oekraïne weggehaald, stelt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Ongeveer zeven bataljons zijn er nog, bij elkaar enkele duizenden militairen, aldus een woordvoerder.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne