Er is een aanzienlijke stijging van het aantal migranten dat in de afgelopen maanden Europa heeft bereikt.

Dat meldt de BBC.

Tot nu toen zijn er dit jaar al ongeveer 60.000 migranten in Europa terechtgekomen, van januari tot april. Dat is meer dan dezelfde periode in 2011, het jaar van de Arabische Lente, toen over het hele jaar 140.000 illegale immigranten hun weg naar Europa vonden.

De meesten van de 60.000 vluchtelingen komen via Noord-Afrika. Het gaat voornamelijk om Syriërs, maar ook Afghanen en Eritreeërs. 42.000 mensen maakten de gevaarlijk oversteek, van wie 25.650 in Libië inscheepten. De overige vluchtelingen kwamen via andere routes.

''Als de huidige trends zich voortzetten, en met de naderende zomer, is er een grote kans dat de aantallen verder zullen toenemen", zegt Gil Arias Fernandez van Frontex, het Europese grensbewakingsbureau.

Niet verrast

Experts zijn niet verrast door de stijgende aantallen na een dip in het begin van 2013. ''De belangrijkste route door Libië was zo lang afgesloten dat mensen in landen ten zuiden van de Sahara een paar jaar hebben gewacht'', aldus professor Franck Duvell van het centrum voor migratie van de universiteit Oxford.

De aantallen hebben zich opgehoopt en mensen wachtten op de eerste mogelijkheid in beweging te komen, aldus de wetenschapper. Aan een voorspelling of de toestroom blijft groeien waagt hij zich niet. ''We zullen moeten afwachten.''

Veel hangt af van de politieke en veiligheidssituatie in Libië, aldus de BBC. Daar wachten naar schatting nog 300.000 mensen om de oversteek naar Europa te maken.