De Russische president Vladimir Poetin is niet uitgenodigd voor de beëdiging van de nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko. Dat melden Russische media op gezag van Poetins woordvoerder.

Porosjenko, die de presidentsverkiezingen van zondag met overmacht won, wordt zaterdag 7 juni in Kiev beëdigd. Wie er op de gastenlijst staan is nog niet bekend.

De nieuwbakken Oekraïense president, die heeft beloofd zich sterk te maken voor verbetering van de betrekkingen met Rusland, krijgt binnenkort wellicht toch de kans Poetin te spreken.

Allebei maken ze vrijdag 6 juni waarschijnlijk hun opwachting bij de herdenking van de geallieerde landing in Normandië, een belangrijk keerpunt in de Tweede Wereldoorlog, in Frankrijk.

Tsjetjenen

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov bevraagd over berichten dat Tsjetsjeense strijders zich hebben aangesloten bij pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Kerry maande Lavrov 'alle steun aan separatisten op te zeggen', liet zijn staf weten.

Donderdagmiddag bezetten strijders van het Vostok-bataljon het kantoor van het provinciebestuur van Donetsk, waar de separatisten van de 'Volksrepubliek Donetsk' hun hoofdkwartier hadden gevestigd. De Vostok-militie, die voornamelijk Tsjetsjenen zou tellen, trok op tegen de separatisten in het gebouw omdat die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan plundering rond het vliegveld.

Het bataljon maakte de barricades rond het overheidsgebouw met de grond gelijk en nam daar opgeslagen geroofde goederen in beslag. Daarop keerde de rust weer.

De zelfbenoemde leiders van de eigenhandig uitgeroepen Volksrepubliek haastten zich om te verklaren dat zij nog altijd de lakens uitdelen. ''Dit is een politieactie tegen plunderaars'', zei een naaste medewerker van de rebellenpremier volgens de Britse Telegraph. ''Van een coup is geen sprake. Alles is onder controle.''

Verkiezingen Oekraïne: op zoek naar stabiliteit | De belangrijkste kandidaten voor de Oekraïense verkiezingen l

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne | Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne