De Noorse politie heeft donderdagmorgen de activisten van Greenpeace verwijderd die twee dagen geleden aan boord waren gegaan van een boorplatform van de Noorse oliemaatschappij Statoil in de Barentszzee. 

Dat gebeurde zonder geweld, meldt de natuurbeschermingsorganisatie.

De activisten hielden het platform Transocean Spitsbergen sinds dinsdagmorgen bezet, nadat actievoerders in Nederland een boorplatform van de Russische maatschappij Gazprom aan de kade hadden gehouden in de haven IJmuiden.

Het Noorse platform is onderweg naar een boorlocatie bij het natuurgebied Bereneiland. Actievoerders van het onder Nederlandse vlag varende Greenpeace-schip Esperanza gingen aan boord als protest tegen de boorplannen.

Toestemming

De Noorse politie moest wachten met ingrijpen op toestemming van de Marshalleilanden. Het boorplatform staat daar geregistreerd.

Een Finse vrouw die van het platform werd gehaald, was een van de dertig opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise die vorig jaar in een Russische cel belandden na een actie tegen een boorplatform in het Noordpoolgebied.

Volgens Greenpeace houdt het schip Esperanza nu de plek bezet waar Statoil het platform wil laten boren.