Veertien mensen, onder wie een legergeneraal, zijn omgekomen toen rebellen in Oekraïne donderdag een helikopter neerhaalden. 

De transporthelikopter werd neergehaald bij het rebellenbolwerk Slavjansk.

Volgens de Oekraïense interim-president Oleksander Toertsjinov is de helikopter neergeschoten door opstandelingen met Russische raketten. De militairen in de helikopter zouden andere troepen in het het strijdgebied aflossen. De omgekomen generaal is Vladimir Koeltsjitski.

De Oekraïense strijdkrachten hebben donderdag met artillerie, gevechtsvliegtuigen en -helikopters onder meer de plaatsen Slavjansk en Kramatorsk bestookt. Het is volgens ooggetuigen een groot offensief tegen deze bolwerken van pro-Russische rebellen die de regio willen afscheiden van Oekraïne.

Burgers

Burgers zouden via een humanitaire corridor uit de stad Slavjansk moeten kunnen vluchten. Dit zei een woordvoerder van de Oekraïense regering donderdag tijdens de hevige beschietingen.

De machthebbers in Kiev noemen de strijd tegen de gewapende separatisten in het oosten een actie tegen terrorisme. "De leiding van de antiterroristische operatie is bereid mee te werken aan de vreedzame evacuatie van burgers uit Slavjansk'', aldus de zegsman.

De mensenrechtencommissaris van de VN, Navi Pillay, is "erg bezorgd'' en heeft de Oekraïense regering opgeroepen af te zien van buitensporig geweld en zo het leven van burgers te sparen.

Loehansk

Aan de rand van Loehansk in dezelfde regio hebben Oekraïense dienstplichtigen zich donderdag aan de pro-Russische separatisten overgegeven.

Het ging om tachtig soldaten die zoals gebruikelijk hun dienstplicht doen in de streek waar ze vandaan komen. Na een korte schotenwisseling met rebellen besloten de soldaten hun kazerne aan de rand van Loehansk niet meer te verdedigen.

Kort na de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag heeft de Oekraïense regering de grootste militaire aanval op de regio gelanceerd sinds de crisis begon met de afzetting van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj op 22 februari.

Opgeroepen

Rusland heeft de Oekraïense regering opgeroepen de militaire operatie tegen separatisten in het oosten van het land stop te zetten. Moskou wil dat de VS en de EU druk uitoefenen op de Oekraïense regering om een "catastrofe'' af te wenden en een "nationale dialoog'' te beginnen.

De Russische president Vladimir Poetin sprak onlangs van een burgeroorlog in Oekraïne.

Bekijk de beelden:

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne | Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne