De Egyptische machthebber Abdel Fattah al-Sisi heeft in de presidentsverkiezingen bijna alle stemmen gekregen. De opkomst was 44 procent. 

Circa 23,4 miljoen stemmen gingen naar al-Sisi die vorig jaar juli als generaal een militaire staatsgreep pleegde.

Zijn enige tegenstander, de relatief linkse Hamdeen Sabahi, is vooralsnog niet verder gekomen dan 735.285 stemmen. Meer dan een miljoen stemmen zijn ongeldig verklaard, meldden de autoriteiten donderdag toen zeker 92 procent van de stemmen was geteld.

De lage opkomst is een blamage voor het regime dat mensen vrije dagen gaf en de stembusgang oprekte tot drie dagen om kiezers te lokken. Woensdagavond sloten de stembureau tenslotte. Al-Sisi riep had kiezers opgeroepen te stemmen ''om de wereld te laten zien hoeveel steun hij van het volk krijgt''.

Verlier

Sabahi heeft zijn verlies erkend in de presidentsverkiezingen. Dat heeft de Arabische nieuwszender Al Arabiya donderdag gemeld. 

Hij liet weten de keus van de Egyptenaren te respecteren. Wel noemde hij de presidentsrace ''ongelijk''. De overwinning van al-Sisi dreigt Egypte terug te brengen ''naar de dagen van Hosni Mubarak'', verwees Sabahi naar de president die in 2011 na massale protesten het veld moest ruimen.

Achtergrond: Verkiezingen maken van Egypte nog geen democratie

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte