Edward Snowden heeft aangegeven in een interview op NBC dat hij graag terugkeert naar de Verenigde Staten.

De klokkenluider woont momenteel in Rusland nadat hij grote hoeveelheden geheime documenten over de inlichtingendienst NSA had gelekt aan de media.

"Ik denk niet dat het de vraag ooit is geweest of ik graag terug zou willen naar de Verenigde Staten", zegt Snowden in het interview. "Of amnestie of gratie een mogelijkheid zal worden is niet aan mij. Dat is aan het publiek en de overheid."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry noemt klokkenluider Edward Snowden een voortvluchtige. "Als Snowden terug wil naar de VS dan regelen we dat direct."

"Iemand met liefde voor zijn vaderland rent niet weg", vervolgt Kerry. "Als hij gelooft in zijn land en geeft om de Verenigde Staten, dan zou hij ook het Amerikaanse rechtssysteem moeten vertrouwen."

Bekijk de beelden:

Undercover

Snowden maakte tevens bekend in het interview dat hij undercover en in het buitenland heeft gewerkt voor de CIA en de NSA. Zijn functie bij de overheid zou groter geweest zijn dan de Verenigde Staten tot nu toe hebben toegegeven.

"Ik werd opgeleid tot spion, in de meest duidelijk zin van het woord. Daardoor woonde en werkte ik vaak in het buitenland", vertelt de klokkenluider.

Susan Rice, Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur gaf eerder in een interview op CNN aan dat Snowden nooit undercover heeft gewerkt.