De Egyptische presidentskandidaat Abdel Fattah al-Sisi heeft woensdag na het sluiten van de stemlokalen meteen een grote voorsprong genomen op zijn enige rivaal Hamdeen Sabahi.

Na het tellen van de stemmen in tweeduizend stembureaus had al-Sisi ruim 93 procent van kiezers achter zich, volgens zijn campagneteam. Sabahi moest het doen met nog geen 3 procent.

De opkomst onder de 54 miljoen kiesgerechtigden was 44,4 procent, volgens de autoriteiten. Veel Egyptenaren hebben de stembusgang geboycot.

De Moslimbroederschap had haar aanhang opgedragen niet te stemmen vanwege de machtsgreep van al-Sisi en zijn gewelddadige repressie van islamisten. Anderen zijn teleurgesteld dat er drie jaar na het verdrijven van president Hosni Mubarak opnieuw een man uit het leger aan de macht komt.

De Egyptenaren mochten sinds maandag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Vooraf bestond geen enkele twijfel dat al-Sisi de verkiezingen zou winnen. Hij is feitelijk al aan de macht in Egypte sinds hij als legerleider vorig jaar de democratisch gekozen president Mohamed Mursi afzette.

Onvrede

El-Sissi zei vorige week in interviews dat hij een opkomstpercentage van rond de tachtig procent wilde. Hij wilde daarmee 'de wereld tonen' dat hij brede steun onder de bevolking geniet.

Het lijkt er echter op dat zijn tegenstanders gelijk krijgen en dat de lage opkomst de diepe onvrede over El-Sissi weerspiegelt, niet alleen onder leden van de Moslimbroederschap, die afgelopen jaar is gemarginaliseerd, maar ook onder een breder deel van de bevolking.

Economische problemen

El-Sissi zou geen oplossingen hebben voor de problemen van Egypte, hoewel de regering er juist alles aan heeft gedaan om El-Sissi neer te zetten als een strijder tegen terrorisme en de enige persoon die de economische problemen, de hoge werkloosheid, de inflatie en de instabiliteit kan aanpakken.

Veel Egyptenaren lijken echter te vrezen voor een terugkeer naar de autocratische dagen onder voormalig machthebber Hosni Mubarak, eveneens een ex-militair.

Achtergrond: Verkiezingen maken van Egypte nog geen democratie

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte