De Verenigde Staten (VS) gaan door met het uitvoeren van droneaanvallen en andere speciale operaties als dit nodig is om de nationale veiligheid te verdedigen. 

Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag gezegd in een toespraak voor de oudste militaire academie van het land, West Point bij New York.

De president zette het toekomstige Amerikaanse buitenlandbeleid uiteen in de speech. De VS willen in de toekomst meer samenwerken met bondgenoten, maar zullen soms ook alleen actie ondernemen.

Obama herhaalde zijn eerdere standpunt dat droneaanvallen louter mogen plaatsvinden als het 'vrijwel zeker' is dat hierbij geen burgerslachtoffers vallen.

De VS liggen juist onder vuur omdat de aanvallen met onbemande vliegtuigen al het leven hebben gekost aan honderden burgers, onder wie veel kinderen.

Fonds

Obama wil met andere landen een fonds van 5 miljard dollar (3,7 miljard euro) oprichten om het internationaal terrorisme te bestrijden. 

Volgens Obama blijft in de nabije toekomst het terrorisme de grootste bedreiging voor de Verenigde Staten in het binnen- en buitenland. Het grootste gevaar komt van al-Qaeda en zijn bondgenoten en andere extremisten, zei de president.

Obama maakte ook bekend dat de Verenigde Staten de steun aan de oppositie in Syrië uitbreiden. Ook krijgen de buurlanden van Syrië, die vluchtelingen uit dat land opvangen, meer steun.

Leidende factor

Obama zei verder dat de VS een leidende factor moeten blijven spelen binnen de internationale gemeenschap, maar ook moeten oppassen niet te snel militaire operaties in andere landen te beginnen.

Volgens de president komen de VS uit een lang oorlogsseizoen en is het land zelden zo krachtig geweest op het wereldtoneel. "Diegenen die dat tegenspreken, lezen de geschiedenis verkeerd, of houden zich bezig met partijdige politiek." 

Obama benadrukte dat er onder zijn aanvoering successen zijn geboekt op internationaal gebied. Zo stelde hij dat de VS vorderingen maakt in de beëindiging van het conflict in Afghanistan, dat de leidende rol van al-Qaeda in de grensregio tussen Afghanistan en Pakistan is verkleind, en dat Osama Bin Laden is gedood.