De Mexicaanse bendeleider José Rodrigo Aréchiga Gamboa mag aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd. 

Dat heeft de rechtbank in Haarlem woensdag bepaald. De Amerikanen willen Gamboa hebben omdat zij hem verdenken van grootschalige handel in cocaïne en marihuana.

Gamboa werd op 30 december op Schiphol met een vals paspoort aangehouden, nadat de VS kort daarvoor een arrestatiebevel tegen hem hadden uitgevaardigd.

De Mexicaan geldt als de leider van de uiterst gewelddadige bende Los Antrax, die dood en verderf zaait voor Ismael Zambada Garcia, een van de belangrijkste leiders van het Sinaloa-drugskartel.

Andere naam

Gamboa heeft gezegd dat hij Gamboa niet is - hij heeft een andere naam opgegeven. Vergelijkend onderzoek van vingerafdrukken wijst volgens de Amerikaanse politiedienst FBI uit dat de op Schiphol aangehouden man wel degelijk Gamboa is.

De rechtbank in Haarlem gaat daar ook vanuit. De Amerikanen verdenken Gamboa ervan dat hij de identiteit heeft aangenomen van iemand die op 3-jarige leeftijd in Mexico is overleden.

Miltvuurchinees

In eigen land heeft Gamboa de bijnaam El Chino Antrax (de miltvuurchinees). Leden van zijn bende worden verantwoordelijk gehouden voor verschillende gewelddadige afrekeningen. In Mexico woedt al jaren een zeer bloedige drugsoorlog. In de laatste zes jaar kwam daarbij zeker 70.000 mensen om het leven.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie moet de uitlevering nu nog goedkeuren.