De Verenigde Staten richten een fonds van omgerekend 3,6 miljard euro op om andere landen te steunen bij het bestrijden van terrorisme. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry woensdag gezegd.

Kerry voegde er aan toe dat president Barack Obama de oprichting van het fonds later op de dag officieel bekendmaakt in een toespraak op de oudste militaire academie van de VS, in West Point bij New York.

Volgens de minister stelt het fonds de internationale gemeenschap in staat om de oorlog tegen het terrorisme vanuit meer locaties aan te sturen.

Dit sluit beter aan op 'een snel veranderende en steeds complexer wordende wereld waarin terrorisme een belangrijke bedreiging is', aldus Kerry.

Speciale eenheid

Dinsdag werd bekend dat de VS in vier Afrikaanse landen, namelijk Libië, Mali, Nigeria en Niger, militairen opleiden om een speciale eenheid te vormen die tegen de terroristen in de Sahara moeten strijden.

De opleidingen worden voor een belangrijk deel betaald uit een geheim potje van het Pentagon (Amerikaanse ministerie van Defensie).