Rusland heeft duizenden troepen teruggetrokken uit de grensstreek met Oekraïne. Er blijven echter nog altijd tienduizenden Russische legereenheden over.

Dat heeft de NAVO woensdag gemeld.

''Duizenden Russische troepen hebben zich uit het grensgebied teruggetrokken'', aldus een anonieme NAVO-officier.

''We zien vooralsnog een gestage afname van het aantal eenheden. Op dit moment bevinden zich echter nog veel van de gestationeerde legereenheden in de buurt van de Oekraïense grens en blijven zij in staat om op korte termijn in actie te komen.''

Eerder schatte de NAVO dat Rusland zo'n veertigduizend soldaten in het grensgebied paraat had.

Waarnemers

De opstandelingen van de zelf uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk in het oosten van Oekraïne ontkennen de verdwenen waarnemers van de OVSE in handen te hebben. De organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa verloor maandagavond het contact met haar medewerkers.

''Ons is niets bekend over hun verblijfplaats of hun lot'', aldus een woordvoerder tegen het Russische persbureau Interfax. Strijders van de opstandelingen zijn bereid te zoeken naar de waarnemers, zei hij. De Deense minister van Handel zei dinsdag dat de Deen, Zwitser, Turk en Est in handen waren gevallen van separatisten.

Vuurzone

Volgens de woordvoerder van de opstandelingen ''is het niet uit te sluiten dat de waarnemers in de vuurzone terecht zijn gekomen''. Regeringstroepen zijn bezig aan een offensief in het gebied en daar worden ook vliegtuigen bij ingezet.

Tientallen mensen zijn bij bombardementen en zware gevechten omgekomen. Ook sluit hij niet uit dat de vier in handen zijn gevallen van een criminele bende.

Poolse priester

Een Poolse priester, Pawel Witek, is dinsdag in de Oost-Oekraïense stad Donetsk door pro-Russische separatisten ontvoerd. Woensdag is hij vrijgelaten en is gezond en veilig, liet de woordvoerder van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter weten.

Witek was naar Donetsk gegaan om deel te nemen aan een mis voor vrede in het oosten van Oekraïne. Van hem was sinds 12.00 uur dinsdagmiddag niets meer vernomen.

Wat er met hem gebeurd is, blijft vooralsnog onduidelijk. Mogelijk werd hij vastgehouden in het gebouw van de veiligheidsdiensten in Donetsk, dat al verscheidene dagen in handen van de opstandelingen is. De Poolse consul in Donetsk en de kerk hebben zich ingezet om de priester vrij te krijgen. Polen heeft als enige EU-lidstaat nog een consulaat in Donetsk dat actief is.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne