Het Thaise leger heeft 124 mensen, onder wie de Thaise oud-premier Yingluck Shinawatra, in vrijheid gesteld. 

Dat heeft een legerwoordvoerder woensdag gemeld tegenover de BBC.

Onder hen zijn ook een aantal 'roodhemden', in het rood geklede antiregeringsdemonstranten.

De 124 Thai, onder meer politici, activisten en academici, waren in hechtenis genomen tijdens de coup van afgelopen donderdag. Aan hun vrijlating zijn wel voorwaarden verbonden. Zo mogen ze voorlopig niet politiek actief zijn en dienen ze het leger op de hoogte te houden van hun reizen.

De vrijlating geldt ook voor enkele leiders van de 'roodhemden' van het United Front for Democracy against Dictatorship. Kopstukken als Jatuporn Prompan, Weng Tojirakarn, Tida Tawornseth en Korkaew Pikulthong zijn gezien terwijl ze een legerbasis verlieten.

Het leger meldt dat in totaal 253 mensen waren opgepakt. Volgens andere bronnen zijn dit voorzichtige schattingen en ligt het daadwerkelijke aantal arrestaties veel hoger.

Greep op macht

De legerleiding probeert haar greep op de maatschappij te versterken. Woensdag hebben de autoriteiten gedurende 45 minuten de sociale netwerksite Facebook geblokkeerd. Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post gebruikt zo'n 96 procent van de Thaise internetgebruikers het sociale medium om informatie uit te wisselen.

Voorafgaand aan de staatsgreep was het al maanden onrustig in Thailand. De roep van tegenstanders Shinawatra's regering om haar aftreden werd sinds eind vorig jaar steeds luider.

Begin deze maand dwong het constitutioneel gerechtshof Yingluck tot aftreden omdat ze, kort na haar aantreden, het hoofd van de Nationale Veiligheidsraad een andere baan had gegeven om een familielid een aantrekkelijke post te kunnen geven.