In China zijn onder massale belangstelling tientallen mensen veroordeeld voor allerhande misdaden. Zevenduizend mensen hadden zich verzameld in een sportstadion in Yining om de vonnissen aan te horen.

Vorige week werd ook al een dergelijke massabijeenkomst gehouden. De gedaagden staan vooral terecht voor terreurgerelateerde zaken. Drie mensen kregen dinsdag de doodstraf opgelegd. In totaal werden 55 mensen berecht.

De publieke vonnissen maken duidelijk dat de Communistische Partij werk maakt van de strijd tegen terrorisme, afscheidingsbewegingen en religieus extremisme, zei een hooggeplaatste regionale politicus tegen de aanwezigen.

Na recente aanslagen in China, vooral in de autonome regio Xinjiang, voert China de strijd tegen terrorisme op. Oeigoerse separatisten in die regio zijn volgens China verantwoordelijk voor het geweld.

In Ürümqi kwamen 43 mensen om na een aanslag op een Chinese markt. In Kunming werden 29 mensen doodgestoken door acht mannen.

Huiszoekingen in Xinjiang hebben geleid tot ruim tweehonderd arrestaties. Dinsdag verklaarden de Chinese autoriteiten dat opnieuw vijf mensen waren opgepakt. Bovendien zou een bomaanslag zijn voorkomen. 

Volgens persbureau AP waren veel van de verdachten die dinsdag terechtstonden Oeigoeren. 

Lees ook: Onderdrukt of niet, toekomst Oeigoeren China ziet er somber uit