De Verenigde Staten hebben haar burgers dinsdag (lokale tijd) opgeroepen om Libië ''onmiddellijk te verlaten".

Volgens de VS is de veiligheidssituatie in het land ''onvoorspelbaar en instabiel".

''Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Amerikaanse burgers voor alle reizen naar Libië en raadt Amerikanen die momenteel in Libië zijn aan onmiddellijk te vertrekken", zo staat te lezen in de waarschuwing van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

''Vanwege het vermoeden dat buitenlanders, vooral Amerikanen, in Libië kunnen worden geassocieerd met de Amerikaanse overheid of Amerikaanse bedrijven moeten reizigers zich ervan bewustzijn dat zij kunnen worden ontvoerd, aangevallen of gedood."

Crisis

De waarschuwing volgt op uitspraken van de leider van Ansar al-Sharia in Benghazi, een militante groepering die door Washington als terroristische organisatie wordt gezien. Mohamed Zahawi zei dat de VS zich niet moet bemoeien met de crisis in het land. ''Wij herinneren Amerika aan hun nederlagen in Afganistan, Irak en Somalië. Als ze ingrijpen, staat ze iets ergers te wachten in Libië", zei hij in een verklaring.

Hij beschuldigde de Amerikaanse regering er verder van de afvallige oud-generaal Khalifa Haftar, die is begonnen met een eigen offensief tegen islamitische militanten in Libië, te steunen. ''Amerika heeft Haftar aangespoord om het land in de richting van oorlog en bloedvergieten te duwen."

Nederland

Nederland ontraadt burgers naar Libië af te reizen, zo valt te lezen op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ''Vanwege de onvoorspelbare veiligheidssituatie en de mogelijkheid van gewelddadige incidenten worden alle reizen (inclusief transitreizen) naar Libië ontraden met uitzondering van: het kustgebied vanaf de Tunesische grens naar Misurata."