De Europese regeringsleiders zien vooralsnog geen noodzaak om extra sancties tegen Rusland te nemen wegens de crisis in Oekraïne.

Dat hebben ze dinsdagavond besloten op een informele EU-top in Brussel.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei na afloop dat ze "bemoedigende signalen" van Rusland zag, verwijzend naar het verloop van de presidentsverkiezingen in Oekraïne zondag. De Russische president Vladimir Poetin had van tevoren verklaard dat hij de uitslag zou respecteren.

Die leidden zonder al te ernstige incidenten tot een zege voor de chocolade-oligarch Petro Porosjenko, ook al maakten pro-Russische activisten het stemmen onmogelijk in grote delen van de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk.

Stappen

Merkel verwacht wel verdere stappen van Rusland. "In maart hebben we afgesproken dat er verdere economische sancties zullen volgen als er verdere destabilisatie in Oost-Oekraïne plaatsvindt. Daartoe is nu geen noodzaak, maar het is niet uitgesloten dat we erop terugkomen." De EU gaat daarom verder met de voorbereidingen van eventuele extra sancties tegen Rusland.

"De vraag is of Rusland schuldig is aan het separatisme in Oost-Oekraïne. Rusland heeft daar zeker toe bijgedragen, maar het is de vraag of het nog de controle over de separatisten heeft", zei Merkel verder.