De extremistische beweging Ansar al-Sharia heeft dinsdag gezworen de strijd aan te gaan met de opstandige Libische generaal Khalifa Hifter. 

De generaal is een offensief begonnen tegen de islamisten in Libië. Ansar al-Sharia beschuldigt hem ervan een 'Amerikaanse agent' te zijn die, net als in Egypte, met behulp van het leger een gekozen regering omver wil werpen.

De leider van Ansar al-Sharia, Mohammed al-Zahawi, zei op een persconferentie dat zijn groep de tegenaanval heeft ingezet op Operatie Waardigheid, zoals Hifter zijn offensief heeft genoemd. Hifter weet zich verzekerd van de steun van politici, diplomaten, legereenheden en stammen. Zij willen dat hij orde op zaken stelt in het land, waar drie jaar na de val van dictator Moammar Gadhafi veelal lokale milities de dienst uitmaken.

Al-Zahawi waarschuwde echter dat Hifter met zijn offensief 'de poorten naar de hel' openzet en dat het in Libië wel eens net zo zou kunnen lopen als in Syrië. Ook waarschuwde Al-Zawahi de Verenigde Staten Hifter niet te steunen. Doen ze dat wel dan wacht volgens de leider van Ansar al-Sharia een 'smadelijk verlies'. 

Interventie

Hij wees in dit verband op de Amerikaanse interventie in Afghanistan en Somalië. Ansar al-Sharia richtte zich ook tot Arabische landen als Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte.

Duizenden Libiërs gingen de afgelopen dagen de straat op om het aftreden van het parlement te eisen. Het parlement wordt beschuldigd van het financieren van islamistische facties en zou bovendien fungeren als de politieke vleugel van diezelfde milities. Islamisten hebben het offensief van Hifter eerder deze maand al een staatsgreep genoemd.