De Verenigde Staten leiden in vier Afrikaanse landen militairen op om een speciale eenheid te vormen die tegen terroristen in de Sahara moet strijden. 

De Amerikanen werken in het geheim aan de vorming van deze elite-eenheden met honderden militairen uit Libië, Mali, Nigeria en Niger, meldt The New York Times.

De opleidingen worden voor een belangrijk deel betaald uit een geheim potje van het Pentagon (Amerikaanse ministerie van Defensie).

De trainers zijn afkomstig van de voornaamste Amerikaanse elite-eenheden, zoals de Groene Baretten en de Delta Force. Het is de bedoeling dat zij lokale eenheden uit de woestijngrond stampen die extremisten zoals bijvoorbeeld Boko Haram in Nigeria bestrijden.

Volgens The New York Times is de Amerikaanse regering van plan de acties voor de bestrijding van het terrorisme in Afrika verder op te voeren. Het is volgens zegslieden belangrijk dat troepen uit de landen zelf in staat zijn extremisten te bestrijden. Dat zou voorkomen dat de strijd op een slepende oorlog uitloopt zoals in Afghanistan en Irak.

Steeds grotere delen van Nigeria lijden onder de bloedige terreur van Boko Haram. Groepen jihadisten liepen meer naar het noordwesten eind 2012 het Sahelland Mali bijna onder de voet. Frankrijk greep 11 januari 2013 militair in en stuitte die opmars voorlopig.

Nederland

Nederland heeft momenteel circa 450 militairen gelegerd in het noordoosten van Mali, waar onder anderen jihadisten actief zijn. Ze zijn onderdeel van een door de Nederlander Bert Koenders geleide VN-missie.

De burgeroorlog in Algerije (1991-2002) en de plotselinge ineenstorting van kolonel Kaddafi's Libië (2011) hebben ertoe bijgedragen dat het geweld in de regio uit de hand loopt. Grote delen van Libië zijn in handen gevallen van jihadisten.

Boko Haram trekt bloedig spoor door Nigeria