Egyptenaren krijgen een extra dag om te stemmen op een van de twee presidentskandidaten. 

Dat meldt persbureau AP. Aanleiding voor het besluit zou de lage opkomst zijn. Volgens de BBC krijgen Egyptenaren woensdag een vakantiedag, zodat ze kunnen stemmen. Ook zouden stemmers te horen hebben gekregen dat ze worden beboet als ze niet stemmen. 

Eerder maakten de machthebbers in Caïro al bekend dat ambtenaren een dag vrij zouden krijgen om te kunnen stemmen en dat de stembureaus dinsdag een uur langer open zouden blijven. 

Dinsdag was de tweede dag waarop de kiezers konden stemmen op maarschalk Abdel Fattah al-Sisi of op zijn relatief linkse, nationalistische uitdager Hamdeen Sabahi. De presidentsverkiezingen volgen op een militaire staatsgreep in juli die door Sisi is gepleegd.

Winst

Sisi wint vrijwel zeker de verkiezingen, maar een lage opkomst zou de feestvreugde in zijn gelederen ondermijnen. Maandagavond riepen bekende tv-presentators de kijkers op dinsdag massaal te stemmen. Dat wijst volgens sommige waarnemers op een lage opkomst maandag.

Een van de betrokken functionarissen sprak maandag rond het middaguur van een opkomst van 12 procent. Later op die dag zouden er volgens hem heel erg weinig kiezers bij zijn gekomen.

De Moslimbroederschap heeft zijn aanhang opgedragen niet te gaan stemmen. Uit deze oude, grote en geheimzinnige beweging kwam Mohamed Morsi voort. Hij werd in 2012 het eerste democratisch gekozen staatshoofd van het land. Al-Sisi zette hem in juli vorig jaar gevangen.

Achtergrond: Verkiezingen maken van Egypte nog geen democratie

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte