De avondklok in Thailand is verkort. Vanaf woensdag geldt er een straatverbod van middernacht tot 04.00 uur.

De maatregel werd samen met een aantal andere beperkingen ingesteld tijdens de staatsgreep van vorige week. Toch lijkt het dagelijks leven op straat gewoon door te gaan. Veel toeristen zeggen dat de avondklok het enige is wat ze van de coup merken.

De machtsgreep lijkt zich voornamelijk af te spelen in de politieke arena. Terwijl het leger journalisten en academici ontbiedt die gezien worden als anti-coup en de voormalige politieke elite wordt vastgezet, genieten toeristen ontspannen van hun vakantie.

De avondklok, die tot woensdag op 22.00 uur stond, is voor hen de meest ingrijpende maatregel en zelfs daar trekken toeristen zich weinig van aan. "Mensen beginnen langzaam de grenzen op te rekken", zegt Simon Robinson, die om 22.15 uur nog op het terras zit. "Je voelt je een beetje ondeugend als je in de spertijd nog op straat bent."

Herstellen

Op de witte stranden van Koh Phangan ging het beruchte 'Halvemaanfestival' gewoon door. In de wijde omtrek was geen militair te zien. "Ik dacht: als ik het Halvemaanfeest overleef kan ik ook wel naar Bangkok om de coup te trotseren", zegt een 19-jarige Duitse toerist. "Dit is niet hoe ik me een staatsgreep had voorgesteld."

Hotels voelen de maatregelen wel. Het regent annuleringen. Verschillende landen hebben reizen naar Thailand ontraden. De Amerikaanse popster Taylor Swift zegde het concert dat ze over twee weken zou geven af.

De junta heeft nog niet aangegeven hoe lang de staat van beleg nog zal duren. Er ligt geen concrete routekaart om de normale politieke orde te herstellen.