In Eritrea wordt systematisch een wreed systeem van dwangarbeid toegepast dat het aantal mensenrechtenschendingen verveelvoudigt en een exodus aan vluchtelingen veroorzaakt.

Dat heeft de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties dinsdag in een rapport naar voren gebracht. Het rapport wordt komende maand in de raad besproken.

De speciale onderzoekster Sheila Keetharuth heeft geconcludeerd dat marteling, seksueel geweld en moord onverminderd plaatsvinden. De angst hiervoor en de 'eeuwige' militaire dienstplicht, die neerkomt op dwangarbeid, leiden ertoe dat mensen vluchten.

Volgens sommige waarnemers zijn de vluchtelingen dan nog niet van het regime van dictator Isaias Afeworki af. Door zijn regime verwierf het geïsoleerde, hongerende Eritrea de bijnaam 'het Noord-Korea van Afrika'. Het regime zou overigens aan de mensensmokkel verdienen en vluchtelingen in het buitenland afpersen.

Boete

De vluchtelingenorganisatie van de VN schat dat er elke maand zeker tweeduizend mensen uit Eritrea vluchten. De familie moet een boete van circa 2.500 euro betalen voor elk familielid dat is verdwenen. Dat kunnen de meesten niet opbrengen en dan volgen andere sancties.

De Nederlandse autoriteiten maakten eerder deze maand melding van een opvallend snel groeiende stroom asielzoekers uit Eritrea. Ook bleek het nationale voetbalelftal dat in 2012 in Oeganda verdween, in Gorinchem te zijn neergestreken.

EVAO

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch hebben al veelvuldig melding gemaakt van misstanden in Eritrea. 

Meseret Bahlbi, van de Eritrese Vereniging Amsterdam en Omgeving (EVAO), nuanceerde het bestaande beeld van de Eritreërs als politieke vluchtelingen eerder echter in gesprek met NU.nl.

Bahlbi erkent de problematiek in zijn land van herkomst, maar benadrukt dat bijna alle Eritrese asielzoekers zeer trots zijn op hun land. De asielzoekers uit Eritrea zijn volgens hem geen politieke vluchtelingen, maar simpelweg op zoek naar een beter leven in Europa. 

Dictatoriaal

Naar westerse maatstaven is het Eritrese regime volgens Bahlbi wellicht dictatoriaal, maar, zo stelt hij, Eritreërs begrijpen dat door de "Ethiopische bezetting" de laatste jaren andere normen gelden. Zo begrijpt de bevolking dat de dienstplicht voor onbepaalde tijd wordt verlengd "omdat Eritrea verdedigd moet worden".

"In Eritrea is sprake van een crisissituatie. Een deel van het land wordt illegaal bezet en er gelden sinds 2009 zware sancties tegen Eritrea. De regering heeft geen andere keuze dan militarisering", aldus Bahlbi. 

De dienstplicht is, zo beaamt Bahlbi, wel een belangrijke reden voor Eritreërs om hun geluk elders te zoeken. Ook de economische gevolgen van de sancties vormen volgens Bahlbi een belangrijke reden voor Eritreërs om te vertrekken.

Waarom Eritrese asielzoekers massaal naar Nederland komen