Tegen twee mannen die betrokken waren bij de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaja in 2006, is dinsdag levenslang geëist.

De aanklagers vragen de straf voor schutter Roestam Machmoedov en zijn oom Lom-Ali Gaitoekajev, die de moord zou hebben georganiseerd. Vorige week werden zij, twee broers van Machmoedov en een politieagent al schuldig bevonden.

Tegen de broers en de politieagent is 15 tot 22 jaar geëist. Het is nog niet duidelijk wanneer ze hun straf te horen krijgen, aldus het Russische persbureau Interfax.

Politkovskaja (48) was verslaggeefster van de krant Novaja Gazeta. Ze stond kritisch tegenover de Russische president Vladimir Poetin. De journaliste schreef over Russische oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen in de Russische Kaukasusrepubliek Tsjetsjenië.

Politkovskaja werd doodgeschoten in de lobby van haar appartementencomplex in Moskou op 7 oktober 2006, de verjaardag van Poetin.

Opgespoord

Mensenrechtenorganisaties vinden dat met de veroordelingen nog geen recht is gedaan. Dat is pas zo als de opdrachtgevers voor de moord worden opgespoord en veroordeeld, stellen ze. De mannen die schuldig zijn bevonden, zouden alleen maar een opdracht hebben uitgevoerd.

De kans dat de opdrachtgevers ooit voor de rechter komen is volgens critici klein, omdat het spoor weleens zou kunnen leiden naar mensen dicht bij de Russische regering.