De OVSE is het contact kwijt met een team van vier waarnemers bij de Oost-Oekraïense stad Donetsk. 

Dat heeft de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) dinsdag laten weten. Het team bestaat uit mensem uit Estland, Turkije, Zwitserland en Denemarken.

Het contact met de groep is maandagavond verloren gegaan. De waarnemers waren bezig met een ''routinepatrouille''. Een westerse gezant bij de OVSE sprak dinsdag van een "heel enge situatie''.

In april werden enkele waarnemers van de OVSE ontvoerd en een week vastgehouden voordat zij werden vrijgelaten. 

De waarnemers zijn in Oekraïne om te helpen de spanningen te verminderen. Ze brengen rapport uit over de situatie ter plekke. De missie bestaat uit 282 mensen, onder wie 198 burgerwaarnemers uit 41 OVSE-landen.

Donetsk

In Donetsk en omgeving wordt gevochten tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger. Bij de gevechten zouden meer dan vijftig separatisten en vijftig ongewapende burgers zijn omgekomen.

Het dodental, uitgesproken door de 'premier' van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, is nog niet bevestigd door de autoriteiten of andere instanties. Zeker is wel dat tientallen mensen zijn gedood. 

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, stelde eerder dat het vliegveld nu in handen is van het leger.

Porosjenko

Petro Porosjenko, de nieuwe president van Oekraïne, heeft verklaard de "terroristen" in het oosten van het land "binnen enkele uren, niet maanden" te verslaan. Rusland heeft juist laten weten dat Oekraïne de militaire actie in Oost-Oekraïne moet staken. 

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne