Zes medewerkers van een VN/OPCW-missie en vijf Syrische chauffeurs zijn dinsdagochtend in Syrië vastgehouden door gewapende troepen. Het konvooi is inmiddels vrijgelaten en is veilig.

Dat meldt de in Den Haag gevestigde Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Op gezag van het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken meldde persbureau AP eerder op de dag dat de elf werden ontvoerd op het platteland bij de centraal gelegen stad Hama.

Het gaat om medewerkers van een gezamelijke missie van de OPCW en de Verenigde Naties (VN). Zij doen in Syrië onderzoek naar berichten over recente aanvallen met chloorgas.

De regering van president Bashar al-Assad beschuldigt rebellen van ontvoering en spreekt van een 'terroristische actie'.

Directeur-generaal van de OPCW Ahmet Üzümcü benadrukt naar aanleiding van het incident het belang van samenwerking door alle partijen in Syrië aan de chemische wapenmissies. "Onze mensen zijn in Syrië om feitenonderzoek te doen naar de aanhoudende berichten over chloorgasaanvallen in het land. Hun veiligheid is onze primaire zorg", aldus Üzümcü.

Chloorgas

De verhalen over nieuwe aanvallen met het chloorgas werden in april naar buiten gebracht door activisten in het land.

Ooggetuigen zeiden in de hoofdstad Damascus en meer dan tien andere plaatsen tientallen mensen te hebben gezien die stikten of flauwvielen na het inademen van gassen die naar chloor roken.

OPCW stuurde eind april de onderzoeksmissie naar het land. De VN helpt bij de beveiliging van de onderzoekers.

Ghouta

In augustus vorig jaar werd Ghouta, een voorstad van Damascus, getroffen door een grote gifgasaanval waarbij ruim 1.400 mensen om het leven kwamen. Een VN/OPCW-missie die sindsdien, onder leiding van de Nederlandse Sigrid Kaag, is belast met het opruimen van het chemisch wapenarsenaal van het regime is ook nog in het land.

Syrië verkeert sinds het begin van de opstanden tegen het autoritaire bewind van Assad in maart 2011 in een bloedige burgeroorlog. Regeringstroepen vechten dagelijks tegen een verdeelde oppositie. De strijd heeft volgens recente cijfers al aan meer dan 160.000 mensen het leven gekost. Miljoenen Syriërs zijn hun land ontvlucht.

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië