Een Chinees schip heeft een Vietnamese vissersboot aangevallen en tot zinken gebracht in Zuid-Chinese Zee die door zowel China als Vietnam worden geclaimd.

Dat meldt Bloomberg.

"Het is gezonken", meldt een woordvoerder van de Vietnamese regering. "De vissersboot is geramd door een Chinees schip." Tien vissers die aan boord waren zijn gered door andere Vietnamese schepen in de omgeving.

Dat gebeurde ongeveer 31 kilometer van een Chinees booreiland in de Zuid-Chinese Zee in de buurt van de betwiste Paracel-eilanden, dat ook door de Vietnamezen wordt opgeëist, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Vietnam dinsdag.

De tien vissers aan boord werden gered door andere Vietnamese boten. Volgens het hoofd van de Vietnamese kustwacht kwam de vissersboot uit Da Nang, in het midden van het land. ''Het werd opzettelijk omcirkeld door veertig vissersboten uit China voordat het werd aangevallen door een Chinees schip.''

'Moordpoging'

"Dit is een poging tot moord, omdat de Chinezen een boot tot zinken brengen en vervolgens wegvaren bij de boot", zegt Tran Van Linh, voorzitter van de vissersgilde in Vietnam. 

Het Chinese staatspersbureau Xinhua, een spreekbuis voor de overheid, meldde dinsdag dat het Vietnamese vaartuig was gekapseisd nadat het een Chinese vissersboot had ''lastiggevallen en geramd''.

Spanning

De Chinezen hebben het platform geplaatst in een stuk dat ook door Vietnam wordt geclaimd. Schepen zijn de laatste weken vaker met elkaar in aanraking gekomen, maar nog niet eerder werd een schip tot zinken gebracht. De spanningen tussen de twee landen lopen hierdoor nog verder op.

In de maand mei zijn duizenden Chinezen geëvacueerd uit Vietnam vanwege anti-Chinese rellen in het land. Daarbij zijn zeker twee Chinese burgers gedood. Nog eens honderd Chinezen raakten gewond.

Olie

China en Vietnam bakkeleien al decennia om de zeggenschap over de Paracel-eilanden. Het gebied is rijk aan olie. Een Chinees boorplatform heeft de gemoederen in Vietnam ernstig verhit. Het ligt 240 kilometer uit de kust van Vietnam en 330 kilometer ten zuiden van het Chinese eiland Hainan. Hanoi overweegt juridische stappen te nemen over het omstreden boorplatform.

China maakt aanspraak op de soevereiniteit over bijna de gehele Zuid-Chinese Zee. Het land is hierdoor ook verwikkeld in territoriale disputen met de Filipijnen, Maleisië, Indonesië en Brunei.